Thursday, June 16, 2011

we`ll make it, insha Allah

assalamualaikum..despite of thinking the unknown future, it`s the best for us to make an effort to achieve that one rite?

"Allah xkan mengubah nasib sesuatu kaum sehinggalah dia mengubah nasibnya sendiri"

alhamdulillah, my angah and my mom just came back from china..a country which i think, very unique..and based on all the stories from them of coz, org2 china sgt lah rajin bekerja..dan bile kite meneroka ke negara lain atau tmpat org..terasalah bertapa kerdilnya kite..i can conclude that, malaysians are very lazy people..hoho..angah said, xde pon nmpk budak2 bersidai melepak2 kat shopping mall..dorgsmua pon berkerja..and kalaupon ade 2 buah kedai yg bersebelahan, peniaga masing2 xde pon nk bergosip2 mcm yg dibuatnye di negara kite..mereka semua giat dan tekun membuat kerja masing2..and mungkin jugak laa itu sebabnya susah nk cari org china gemok di sane ;p

both of them were not going there for a vacation..if yes of coz laa saye pon ade skali..hee..insha Allah we`ll set up a bussiness..what kind of biz, still in the discussion..mayb a clock shop..the fancy2 one..huh sgt truja bile search kat internet design2 jam..sgt laa cantik..from my side, im supporting them..of coz laa, saye sendri minat gile berniage dan bercita2 mahu berniaga suatu hr nnti..hehe..so i hope all my readers (ade reader ke?lols) will feel free to support us..we plan to have an online sales first, and bile dah stable, baru cari tapak..insha Allah semoga Allah permudahkan..tolong doa2 kan yup?

"Rasulullah bertanya mengenai usaha yang paling baik sebagai sumber pendapatan atau rezeki. Baginda menjawab: Pekerjaan yang paling baik hasil usahanya sendiri dan setiap perniagaan yang baik serta halal. (Riwayat Bazzar dan Sohehahu al-Hakim) "

and of coz, this effort also hopefully will make us closer to Allah..everything starts from niah..always to remind myself and hope others too..for what reason we are doing this and that..barulah dapat bantuan dr-Nya..bukan hanya utk menambah harta, insha Allah juga utk menambah amal


Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu, dan janganlah kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu. (4:29)


(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah, dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat; mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan. (An-Nuur 24:37)


dan semua pon masih dlm plan..semoga ia menjadilah..kalau x jadi tu heee mungkin belom mase nye

6 comments:

NorAthina said...

MasyaAllah, tak lama lagi china jadi rumah ke 2, ^_^

insyaAlah..:)

Anonymous said...

all the best to u guys =)





(O_o)

najwa, said...

salam miza! linkingg awaak :)

miza said...

insha Allah athina..moga Allah permudahkan :)

O_o
trimas!

najwa! hey3 u! heee..thanks buddy! :)

syem said...

sjk bile mnt bisnes lak?? x cam caye je..haha

miza said...

x semua bnde kene awak pecaye baru bole jalan..lalalala ;p