Sunday, March 20, 2011

reflections


assalamualaikum, alhamdulillah, i just came back from a mukhayyam (perkemahan) kat nur bukit unggul..selame x pegi lagi, manjang je ingat name die bukit tunggul..haha..i came with zero expectation..coz kite penah pegi berkhemah mase f5 di smap labu dlu, dan hasilnya ramai kawan2 saye yg rebel..tmasuk kadang2 saye jugak..hee..kite smpai lewat, sbb ade kelas pagi sbtu tu, so klas alu 13 pergi dlu..mukhayyam ni desertai jugak oleh student KMB dan universiti notingham (UNIMP)..terfikir di hati, kalo KMB ni, agak2 wan azza dan calid join x tarbiyah, ntah dpt jmpe wan azza..and utk unimp plak, agak2 matno join x..mesti rase bhagia kalau dpt tau kwan2 pon berjuang di jalan yg susah, tp insya Allah berbaloi ni..tym kite smpai, hujan renyai2..mlm b4 tu mak da pesan n wat muke risau, nak pergi camping tym ujan2 ni ke..kan takot ade radiation..n kite just jwab dlm ati je, insya Allh xde ape, Allah jage kite nnti mak :)


mase smpai tu, da nmpak da grpup member, adi n maryam tgh wat ape tah bwah pokok ngn lagi 2 org yg x kite knl..mesti tu group kite..oh excited weh :D



ok, x nk ckp byk2 just nk point kan je ape yg kite rase..ni laa 1st program kite pegi tanpa rase berbelah bahagi..sgt penat utk perasaan ni n kite tataw laa kenape kene ade perasaan tu..ni laa yg slalu wat kite sedeh..bnde baik nak sedeh knape?? must be somthing wrong with my iman..ade lagi laa kot yg hold kat mane2..



mlm tu dengan akk..er im not really sure her name whether shahida, shakira, shahira..ape2 laa..hehe..die sgt rock ok.. tp kite respect gle...graduated from uk in accountancy..wearing a tudung labuh mcm tym skola..huhu..kuat nye iman die :)



and 1 thing yg kene tampar mase mlm tu bile die cakap, dakwah bukan utk org manja..then die tuka, sebab kan dakwah tu jatuh wajib bg semua muslim, i mean, kita mmg kene wat amar ma`ruf nahi munkar, n kene menyampaikan, so dr segi makne nye kite semua mmg kene berdakwah, so die tuka ayat, islam bukan utk org manja..kalau tgk dlm QS pon sume bnda da digariskan..kalau kite tadabbur btl2 mesti kite rase amazing gle laa..n kite trase sbb kite slalu mencari alasan..emm ciri2 munafik kan..nauzubillah,,sgt berharap utk berubah.huhu



malam tu kitorg diberi tym utk berjaga mlm utk setiap group..group kite, hunain, dpt turn 210 hingga 250..mule2 blur nk watpe ek..hehe..so kitorg bc sjadah, n then kak wawa dtg bg tazkirah..die crite pasal masa..crite pasal nabi huzair..kite x ingat laa surah ape, x tag tadi..huhu..Allah menidurkan baginda selama beratus tahun..lebeh kurg crita ashabul kahfi..kat cni nk tunjuk, masa tu Allah yg pegang..sbb nabi huzair ingat die bru tido semalaman..kadang2 kan kita rase mase tu cpt laa lmbt laa..sbb ni la, mase tu Allah yg pegang n lepaskan..



pagi tadi night walk pukol 430 pagi smpai 630 pagi..n b4 jalan kte mmg mntak tunjuk kan smthing utk kite berkaitan dengan jalan dakwah ni..trbiyah kite smthing..sejujurnya, ni laa night walk kite yg pling ssh..x de fasi yg kawal dekat2, fasi lelaki hanye sorg..mmg sendiri punye usaha..n kite rase Allah nk tnjukkan yg dlam jalan ni mayb xkan ade yg dtg bntu kite satu hr nnti..kawan2, akk2, family, mungkin x kan ade sepanjang mase utk support kite n kite msti wat sume sendri..dan mmg sgt ssh..sbb licin baru lepas ujan..bile smpai kat pencawang tu, kite gmbrkan yg mungkin ni kejayaan yg ak akan dpt kalau ak bjaye, pemandangan mase tu sgt cntik..x payah pergi broga.hehe dpt tgk sunrise...



then slot ceramah dengan ustaz faridhul..td da dpat follow blog die..hehe suke2..sape2 yg x de pluang jumpe brother or sister uk ditarbiyah, bace laa blog2 dorg..usaha sendiri lebeh manis :)

kite teringat yg die ckap usaha sehabis daya dlm jalan ni..awak penah ke kene blacklist dengan admin kolej? penah ke kene tgkap polis sbb bdkwah? kene fitnah sbb berada dlm jlan ni? dan mcm2 lagi die shoot..n mesti laa jawapan nye x..kalau x, maknenye usaha kite blom sehabis daya..setakat ssh nk dpt tym wat usrah, ape sgt laa..ade ikhwan tu wat usrah 70 kali seminggu..bleh imagine??die ade 24 jam jugak ok..n tym tu kite dpt conclude yg kite kne setkan mane satu priority kita..kite sebenanye musuh kita..kita yg x nak, dan kita menyalahkan org sekeliling..slalu ckp, "cakap mmg laa senang".. in fact ia sebebnaye senang sbb org lain da buat, knape tidak kite? insya Allah moga kite ttp kuat berada dicni..dalam buku langit ilahi karangan hilal asyraf kite bace, kite sbanye ade potensi utk lebeih dr ape yg kita sgka kan..sorg presiden negara suruh askar die lari sehabes tenaga bersma die...n sume askar die lari n stop kat satu certain tym..tp die ttp berlari smpai die pengsan..kan sehabes tenaga tu?

so ini je kot nk share.,,saye sronok sbb Allah pilih saye..saya harap sume akhawat yg sye jumpe td, dpt kite jmpe lagi..knal x smpai sehari..tp ntah nape rase syg tu mcm da lama kenal..huhu


satu2 nye kem yg bile habes, saye rase sedeh



mismiza

16 comments:

Anonymous said...

QS tu pe??





(O_o)

Anonymous said...

QS tupe??
Quran Sunnah??







(O_o)

miza said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

sum one..





(O_o)

miza said...

haha wateve :)

Anonymous said...

bestnye dpt g kem cmni~=)





one3rd

miza said...

bes2!!sgt bmkne :)

Nurul Wahida said...

bestnyer!!!!!! kalau dpt ikut hari tu, mesti kita jmpa kn?

agak2 awk ingt x sy?

miza said...

wahida?? jap2 yg IPG ke??ingat3!! nape awak x g hr tu? ;p

miza said...

O_o,
QS im not sure the real meaning..rs nye Quran sunnah..ayat tu just copy from another website..

Anonymous said...

ooo..ok2 =)





(O_o)

Nurul Wahida said...

hehe..stlh lame dulu meningglkn jejak...

baru dpt nk dtg blik..

sbb ahad till kamis tu,kena masuk sekolah.lebih kurang macam praktikal..

dan lagi satu, itu y terbaik Allah aturkan...muahhahaha...

^^

miza said...

hehehe..yup itu yang terbaik..oo wahida da praktikal ye..all the best sis :)

Nurul Wahida said...

kejap ari tuh je..seminggu je..

eh jap, miza tunggu nk final ke tgh KI?

miza said...

ooo..em? miza nk final da..kite mara..yg KI tu budak jpa ^^

Nurul Wahida said...

hohoho//...
all da best sis!

menunggu untuk mencapai alat bagi merealisasikan matlamat je la ni...

=))