Sunday, December 11, 2011

u`re a golden gold

tadi baru selesai half part of the 1st program kitorg buat kat sini utk adik2 tnpa bantuan langsung kakak2 yg awesome.sila byg kan keadaan kucar kacir nya kami dengan nk set up, makanan, nak pengaruh audience and everything.wpun bukan sy yg jadi penyampai akibat dr ketidaklayakan dan ketiadaan usaha utk melayakkan diri tp insha Allah satu hr sy juge akan akn jadi macm tu uhuhu.see itulah semangat a.k.a himah program ni.padahal dlu mase dapat kat KTT sumpah sy x faham ape2, bosan n rase mcm nk pecah kepala.
and x tahu lah mungkin Allah nk bg ujian kat diri sendiri yg dok asek kat zon selase, yg asek fikir pasal mcm mane nak manage study, macam mane nak handle hati mengenai si kumbang di sane dan paling2 pon pasal d&t ni ade lah, macam mane nk menyiapkan video utk tatapan hodien hodien tercinte.itu sahaja.this comes the story.mule2 pagi2 sy yg mengvolunteerkan diri utk jadi AJK alatan, bersemangat siap paling awal la sy rase naik surau n bwak kertas besar macam kertas mahjung utk jadi kan contengan oleh penyampai.then turun balik bawak tikar, projector n bla3.ok program start.penyampai oleh cik shazureen yg snggup dtg dr Davangere which is 4 jam perjalanan ke belgaum (when u start to comit in this path, trust me, everything u will willingly sacrifice).cik reen datang dengan askar2 nya 5 org x silap. *noted that, dorg hanya tidur satu malam je, mlm sbtu smpai n ptg ahad ni da balik semula.serious korg mmg awesome.barakallahunna*
ntah kenape tergerak pulak nk dduk sebelah si cantik molek bersweater pink dan berkain batik tu.**ry** name nye.and tibe2 die ty soalan."kenape nak bezakan hati dengan otak?kenape asek2 cakap jgn asek pk pasal exam je?kenape x boleh comitted utk study?mak kite cakap, mmg dlu cita2 as doctor tu adelah fardhu kifayah tp once kite dah jadi that chosen one, die dah jadi fardhu ain, so salah ke kite nak comitted pada study?kenape ade mcm2 label org bg?yg pergi surau tu alim, yg x penah ponteng kelas tu nerd, yg selalu buat nota tu skema?
me : -__________________________________________-

SESAK NAFAS BETA TAHU X?time ni mmg da x tau la reen tgk merepek berceramah ape.dalam hati mmg bermonolog dalaman je ya Allah tolongla tolongla bg ilmu mcm macam mane nk jawab soalan budak ni.ok tu satu hal, die mmpersoalkan kenape kita x bole comitted kepade study.well syg, siape ckp x bole comitted? 

"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami"  (29:69)

xde sape kate study dengan bersungguh2 itu salah.in fact mmg suruh pon supaya jgn biarkan islam tu jadi fitnah lagi kat non-muslim. "habes tu kenape ade dtg nye label2 org?kenape ade org kate org yg x join usrah tu x bagus?kenape x boleh biar je org tu bace buku?x semestinya dpt mase usrah tu betul sebab kdg2 dorg hanye menyampaikan je bukan bace pon.."

dush dush dush..ok ape masalah budak ni haaa..sesak kepale dah.sape kate usrah je boleh menyampaikan..tu salah satu care, wasilah..mmg byk bnda kite boleh buat dan usrah tu adelah care nabi dlu mase menyampaikana secara sirr (rahsia) kat rumah Arqam bin Abi Al-Arqam..betul mmg usrah kadang2 salah, tp mcm mane awak nak yakin yg drpd pembacaan awak x salah? die senyum.sy lega giler.sigh -__-"
lagi die smbung, tp kenape masih ade yg melabel..mcm hr tu mase sharing kat surau pasal syiah.semua dok kate syiah tu sesat.sape die nak cakap syiah tu sesat.padahal wujud nya syiah tu mase zaman saidina Ali.suke2 hati je nak cakap sesat.bile ty dapat tau kat mane, die jawab ustaz cakap..tu kalau sy ty pasal macam mane hassan dan hussin (cucu Rasulullah) meninggal dunia, confirm die x tau.tibe2 nak cakap syiah sesat. muke kembali stress. jntung sy jgn cakap la mcm mane laju nye die pam mase tu..monolog dalaman mmg x sudah2 dr td.tolong la ya Allah mcm mane nk jawab ni.ok, sape kate ni?jujur ckp, x tahu sgt pasal pahaman.just tahu ade syiah ade wahabi,mu`tazilah n yg betul nya sekarang ahli sunnah waljamaah.bagusla kalau awak tahu.tu kira logam awak la.yg pasal org dok share kat surau n claim syiah tu sesat, mayb die cume conclude dengan realiti sekarang.dlu syiah mmg x sesat, cume ade perbezaan pendapat dr segi poltik je.tp sekarang bnde tu dah menyeleweng mungkin.dan majoriti tu lah yg org share tu ckap.mayb die nak prevent drpd cure.kenape awak x tlg ceritakan kat org kalau awak ade bace, dah tahu?
die : ade org nk denga ke..masalah nya semua kat surau tu dok cakap syiah sesat syiah sesat. peristiwa2 macam basic tu x tahu pon. *mcm tumbuk diri sendiri sebenanye* haa bile dah ckp pasal politik satu hal, sy x paham laa kenape ade org suke x nak amek tau pasal politik.kenape bile sy ckp pasal something yg mcm tu, semua buat mungkin blur and rspon er erk ooo..saye ni tensyen tau..tp kalau dok cerita pasal korea, terjerit sane terjerit cni.mcm hari tu cth la sy ckp dengan roomate sy pasal harge gula naik.mmg die mcm simple la kan.pastu die buat muke ooo die la..tahu x ati saye geram.kenape x nak amek tau.sy ni hr2 sy bukak tenet bace news, sy x paham kenape ade org xnak amek tahu.cakap nnti x nak mengundi.politik kotor.saye x paham laa.kt kelas tu dok cite pasal love sane love sini.soh ckp kt depan xnak.forum pon ade time kelas bm yg sekali je tu.dorg tahu ke pasal sejarah bola sepak direka lps kpale cucu Rasulullah s.a.w. Hasan dan Husin di penggal pastu jadikan bolasepak oleh pihak Yahudi.*lagi sekali sentap.ok x nak tgk bola lagi* ape nak ckp ape nak cakap -__-
sebelah tgn paut bahu die.."sebabtu ade org mcm awak, nk bg paham kan org lain.. " dengan muke menggoda habis wa cakap lu pdhl hati terketar2 gile."masalh nye da byk kali da ckp, buat muke seposen xnk amek tahu..(smbil tunjuk peta ISK) ni ha Yazid mase zaman muawiyyah ni, dorg tahu ke die pon ade gune kekasaran, ni Al-makmun mase zman Abasiyyah,pon ade jugak kekasaran yg die guna sebab tu la x lame lagi ni Islam jatuh.dorg tahu ke.xhabes nk melabel org tu salah org tu betul"

budak ni betul2 rebel.dalam hati nak tahu sgt2 sape la yg dok sharing mase tu.kantoi x pegi surau mase tuh.hihi.hmm x tahu la ape yg die fikir mase tu, tp ape kate awak berbaik sgka je, mungkin die nk mencegah dr tersesat as sekarang ajaran tu mmg da menyeleweng dan hanya minoriti mungkin yg masih syiah pure.die senyum lagi.abes tu kak kalau org dok berak tepi jalan, xkan kite nk berbaik sgka die tu pembersih? me : eh ape plak x bleh, cube pk ntah2 die dah x tahan sgt..kan? :D di snyum kambing lagi.muke die mcam ckp "ei kak mija ni sekeh kang dok belit2 point ak" hehe

ok.program break.sumpah nak lari nak lari nak bernafassss.sejujurnya die mmg ade logam, kualiti yg sgt hebat.sy doa sgt2 die faham ape yg nk dismpaikan.hati itu die je yg pegang.pengajaran pade diri sendiri jugak.tingkatkan pmbacaan.apkah, pengetahuan mengenai pahaman2 semua last sekali belajar mase drjah 5 sekolah agama petang bab aqidah.loser sgt.x senonoh betul.sila lah sedar diri ape peranan anda ye cik miza.pasal sejarah pon sgt lah cetek ilmu.padahal buku dah melambak2 kat luar.penah bace cume buku salahuddin al-ayubi je.tu pon org punye.mmg x senonoh.and petang tu bersmbung dengan dengan ana jadi penyampai utk sejarah.x thu nk interprete muke die.mcm rebel, mcm digest, mcm x de perasaan.Allah je yg tahu.

8 comments:

mayang said...

Aku duduk sebelah dia jugak. Memandangkan aku ni dlm kalangan adik2 ibarat biji benih yg baru nk tumbuh menjadi bunga yg indah (insyaAllah) hihi, bila dengar Reen cakap and plus org sblah aku dok bermonolog sendirian, buat aku confuse gilaaaa. HELP, takut! :(

Aqeelah said...

miza,saat aku tulis comment ni,serius aku nangis
satu.sebab korang punya semangat yang berkonar-kobar dan sampaikan dah siap buat ISK.
dua.sebab aku terharu,my akhawats are big now,independent,eh macam point kat atas je,err
tiga.adik yang sungguh innocent,and how you tackled her,mashaAllah,miza,kau punya logam terbaik,pandai tackle hati orang:)

aku pun melalui dilemma itu juga,and dulu aku pun rebel kenapa kena usaha sampai berpeluh ketiak untuk just yakinkan orang yang sudah islam tapi untuk beri kefahaman dan sayang kan orang itu kerana allah

miza,percayalah,muharikah diseluruh duni sedang bertarung demi agama Allah kann,

miza,i want to give you this,sesuatu yang naqibah aku share kat sini,

28:37
tuhanku lebih mengetahaui siapa yang(pantas)membawa petunjuk dari sisiNYA dan siapa yang akan mendapat kesudahan(yang baik)di akhirat,

kita hanya sampaikan dan Allah yang pegang hati,

AKU SAYANG KAU MIZA FILLAH

miza said...

nnti br respon..nk ngs dlu T_T

miza said...
This comment has been removed by the author.
miza said...

mayang..awat la hang takottt..da dapat parcel 40kg pon nak takot ke..hahah ;p


qq..thanks dear..x aku xdapat pon nak jawab semua yg die ty..tu yg ak frust..loserrrr

CP said...

tak tahu nak cakap apa...kalau dia sebelah saya...huhuhu...

=(

Anonymous said...

miza..
Allah memang bagi adik 2 kt miza..
khas buat miza
mayang pun terlibat,hai mayang(^-^)
semoga Allah merahmati kita dengan kefahaman.
dun worry pasal adik
ingat lagi pengisian insan rabbani?
hidayah Allah yang bagi mungkin
melalui kita tapi bukan sebab kita
adik 2 dapat...wallahualam
coretan dari hati pasti sampai ke hati jugak..
xhenti2 senyum baca post ni
xperlu declare commit untuk belajar tentang pengorbanan(^-<)
rindu miza fillah

miza said...

:D
anonymous ni sape la ehh :)