Saturday, November 13, 2010

sanggul kepala wanita

assalamualaikum..might be this is my last entry to be shared to all of u..i would lyk to keep it private..as i said yesterday, rase mcm rubbish laa blog ni..hahaha..tah pape je tulis..lalala

i would lyk to remind myself,my friends, my akhwat, and hopefully this massage will spread over to all muslim and muslimat..insya Allah
i dont think im the best person to comment about this phenomenon..BERSANGGUL TINGGI..
recently, wearing hijab had being a trend..alhamdulillah..that`s a gud part..but unfortunately, it is not only covering our hair..it is about aurat..and that is why we cannot even tell our non-muhrim friends about our body shape or figuring out about how long aour hair is, for example..the concept is, aurat..not just covering..they are indeed two different things..plis take note everyone :)

aurat is actually to give a high level to us,ladies..so if u think u`re a high level woman..there will be no reason for u to disobey it..


Firman Allah Subhanahu wa ta‘ala:

يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوَىَ ذَلِكَ خَيْرٌ ذَلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ

Maksudnya: “Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hamba
Nya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).” (Al-A‘araf, 7: 26).


ouh..jauh melalot..back to bersanggul tinggi, ade satu hadith riwayat muslim menyebut,




ini trend org pompuan skang..katenye, nmpk kemas..ke nk tnjuk awak leher jinjang (padahal x jinjang mane pon) frankly speaking, i`ve heard somebody said (seriously couldnot remember who) diameter of girl`s neck is half of the diameter of her waist..ok watch out..now think, u are wearing tudung, but actually u are exposing to people around u, ur waist`s shape...buang mase x pkai tudung?? pkai tudung payah tau2..tudung mahal plak tu (ceh!)..alang2 da bersusah payah pkai tudung, baikla pkai dengan seproper yg boleh..


ni bukan nk poyo..tlg ingat kan je..nnt ingatkan saye pulak kalo sy yg silap..



mismiza

4 comments:

senah jongos~ said...

hey ming ming....mane ade blog kau mcm rubbish.. jgn lah hentikan penulisan kau...aku suka baca...
btw...rmi sgt pompuan bersanggul cmtuh skunk...makin tinggi mcm bonggol unta...haiihhh.. -_-'

senah jongos~ said...
This comment has been removed by the author.
HANAN said...

org yg pkai sanggul mcm unta mmg bodoh! hahahah~ (teremo plak) mmg nk emo pn.. mcm mak unta pn ada.. adik! i rindu kt u.. gagagagaga`

miza said...

sugarpie!! hehehe x pe nnti ak da private ak invite laa ko..waa rs special x?? hahah

mek..tu bkn sanggul kepala ar..tu ketumbuhan..hahaha kne tumour btl2 bru tau..hahaha owh! org nak kawen mmg tym ni laa baru nk rindu adik..hahaha